Svensk politik och hela havet stormar

Under de senaste åren har vågorna gått höga inom svensk politik och inför valet 2018 tycks det finnas fler missnöjespartier än någonsin tidigare att välja på för den som tröttnat på det gamla invanda politiska etablissemanget. Några av de nya partierna som seglat upp till ytan med hjälp av sociala media är partier som Medborgerlig samling, De fria, Alternativ för Sverige, Landsbygdspartiet och Enhet. Dessa partier kan sägas stå för nya riktningar inom höger- och vänsterskalan med den lilla egenheten gemensam att de alla vill gå ut ur EU och förespråkar ett Swexit. En spännande trend således.

Troligtvis är det den omfattande migrationsvågen och missnöjet med den Europeiska överstatligheten som får människor att ta sikte på alternativa partier inför valet. I övrigt består den politiska scenen av de gamla vanliga partierna med den lilla avvikelsen att flera av dem tangerar riksdagsspärren och alltså riskerar att åka ut ur riksdagshuset efter valet 2018. Debatterna har som sagt varit högljudda på den politiska arenan. Väljarna har fått se kappan svänga efter vinden oavsett vilket parti man än valde vid valet 2014. Partierna gick efter valet ihop i Decemberöverenskommelsen och den valda vänsterregeringen fick styra utifrån en borgerlig budget som ett resultat av detta.

Skandalerna duggar tätt

Den socialdemokratiska regeringen har drabbats av en hel del skandaler under sina fyra år vid makten. Skandalen med läckta uppgifter från Transportstyrelsen är en av dem. Nystar man i denna skandal kan man dra paralleller till det uppmärksammade Lisa Holm-målet där en ung kvinna mördades tillsynes utan anledning. Att hennes far innehade en viktig post inom svensk underrättelsetjänst kan ha varit den verkliga orsaken och således ett möjligt resultat av läckan från Transportstyrelsen. Det lilla landet Lagom tog dock lätt på detta OCH att statsminister Stefan Löfven var den siste som informerades om läckan. Detta skulle kunna kategoriseras som skandalen som ingen brydde sig om.

Miljöpartiet och kuppernas kupp

Miljöpartiet ser ut att vara den obestridliga vinnaren av de senaste årens politik.Oavsett vilken regering som suttit vid makten så är det Miljöpartiet som suttit vid spakarna och styrt en stor del av landets riktning. Även den Reinfeldtska Alliansregeringen gav en stor del av beslutandemakten till Miljöpartiet. Detta kan kallas kuppernas kupp eftersom Miljöpartiet tillhör ett av Sveriges minsta partier och de trots detta innehaft den största makten i en lång rad av år. Inför valet 2018 tycks dock svensken ha fått nog och även Miljöpartiet ser svikande väljarstöd i de statistiska undersökningarna och riskerar att bli ett minne blott efter valet 2018.

Intressant politiskt läge

Det är spännande tider inom svensk politik. Väljarkåren kan aldrig riktigt veta om rött är blått eller grönt eller tvärtom. Kapporna fladdrar i vinden. Aldrig tidigare har det varit så tydligt att höger och vänster vinge sitter på samma gröna fågel. Vill svenskarna röra om i grytan så väljer de ett alternativt parti. Denna trend är tydlig världen över vilket till exempel Brexit vittnar om. De etablerade partierna sitter inte säkert i båten längre och valutgången 2018 kan komma att bli riktigt intressant, speciellt eftersom några av de alternativa partierna jobbar på riktigt bra - och dessutom förespråkar slopade privilegier till politiker.

Deborah EnglundPopulära inlägg